Това каза експертът по киберсигурност Явор Танев пред bTV. По думите

...
Това каза експертът по киберсигурност Явор Танев пред bTV. По думите
Коментари Харесай

Киберексперт: Нито един програмист или тестер не би трябвало да извършва реални тестове в система, която е свързана с живите устройства

Това сподели специалистът по киберсигурност Явор Танев пред bTV. 

По думите му при вчерашните проби на BG-ALERT не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност. 

" Съобщение с текст " test test “, в което е заплетен и президентът може да бъде изпратено от един човек до една трета или повече от популацията. Имаме страхотния шанс да забележим какъв брой зле е направена тази организация за ръководство на известията и по какъв начин един човек може да изпрати известие до всички. Представете си всички сюжети в главата, които идват на елементарните хора, само че и на експерта по киберсигурност – дали този човек сбърка самичък или някой не го накара около цялата лудница с машините, дали някой не е хакнал индивида или системата “, добави Танев. 

Според киберексперта при произшествия би трябвало да се проучва коренната причина.

" Трябва да се разбере по какъв начин това се е получило, кой е оторизирал известието да премине през защитните процеси, имало ли е изобщо такива. Някой би трябвало да поеме отговорността, тъй като чувството, че това работи, даже и тестово, не е правилно. Истината е, че тази система не работи изобщо, тъй като който е решил, е пратил известие “, сподели киберекспертът. 

Подобни проби се вършат в местна среда, безапелационен е той. 

" Нито един програмист или тестер не би трябвало да прави действителни проби в система, която е обвързвана с живите устройства. Ако се вършат проби в действителна среда, би трябвало популацията да бъде осведомено, а не всеки да си прави проби, когато реши. Когато имаме сериозни известия, обикновено е някой да ги валидира “, добави Ясен Танев.

По думите му в границите на три минути 40 души са му звъннали, с цел да му кажат, че са им хакнали телефона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР